האתר של עמותת עיל"ם עבר למשכן חדש
אתר זה הוא עותק ישן של אתר עיל"ם.
אם הגעתם לאתר זה, אנא סגרו את כל הטאבים בדפדפן ומחקו היסטוריית גלישה על מנת להגיע לאתר העדכני.
אם הבעיה נמשכת יש לשלוח מייל לכתובת: urishahaff@gmail.com


ברוכים הבאים לפורום לאדינו

פורום זה מטרתו ליצור מסגרת אינטרנטית לחילופי מידע למתעניינים ולעוסקים בחקר תולדות משפחותיהם ושורשיהן בארצות דוברות הלאדינו.

נושאים לדיון (ולא רק) מידע נוסף
  • מסמכים, צילומים ומפות
  • ערים ועיירות מוצא
  • שמות משפחה וסיוע באיתור בני משפחה
  • זכרונות מבית אבא וסיפורים משפחתיים
  • תרגומים וסיוע לשוני
  • קישורים לאתרים ומקורות מידע
  • שאלות בכל נושא אחר

מנחה הפורום: 

מעבר לפורום

רקע היסטורי על הארצות דוברות לאדינו

ארצות דוברות לאדינו בתקופת מלחמת העולם ה-2

מקורות מידע וספרות

קישורים

חברי הפורום

[wpforo item="forum" id="23"]

חזרה לראש העמוד

 

רקע היסטורי על הלאדינו והמדינות בה דוברה השפה

לאדינו היא שפה רומאנית יהודית המדוברת על ידי צאצאי מגורשי ספרד (בעיקר יהדות הבלקן), וידועה גם בשמות "ספאניולית" (בעברית), "ג'ודיזמו", "Judeoespañol", ספרדית־יהודית או רק אספאניול בשפת הלאדינו המדוברת. לאדינו הוא השם הנפוץ ביותר כיום ללשון "הספרדית-היהודית", בעבר המונח לאדינו היה לשפה המשמשת לתרגום כתבי קודש בלבד הכתובה באותיות רש"י, שפה שיוחדה לכתיבה והייתה שונה משפת הדיבור.

מקורה של הלאדינו בניב קסטיליאני של הספרדית במאה ה-15, שבו דיברו יהודי ספרד. הם שילבו בשפה המקומית גם יסודות בעברית ובארמית. אחרי גירוש היהודים מספרד ב-1492, והתפזרותם ברחבי האימפריה העות'מאנית, הפכה הלאדינו לשפה יהודית נפרדת, דיברו בה היהודים באסיה הקטנה, בארצות חבל הבלקן, בדרום רומניה, בצפון אפריקה, במזרח התיכון ובארץ ישראל. בקהילות המגורשים במערב אירופה (הולנד, אנגליה, המבורג, צרפת, בלגיה וכו') לא דיברו לאדינו כי אם ספרדית-בארוקית ופורטוגזית (שנכתבו באותיות לועזיות) בתקופה הראשונה ולאחר מכן עברו לשפת המדינה (הולנדית, אנגלית, צרפתית), אך קיימים שם שימושים ליטורגיים מעטים בלאדינו כדוגמת תרגום ההפטרה לתשעה באב.

(מתוך ויקיפדיה)

חזרה לראש העמוד


המדינות דוברות הלאדינו בתקופת מלחמת העולם ה-2

בתקופת השואה נמחו קהילות יהודיות דוברות לאדינו בעיקר באזור הבלקנים ובראשן קהילת העיר סלוניקי, שנקראה ירושלים דבלקן, והלאדינו כמעט נכחדה מאזורים אלו. דוברי לאדינו מטורקיה ומבולגריה שעלו ארצה, הושפעו בשנותיה הראשונות של המדינה מתרבות "כור ההיתוך" ועברו לדבר עברית; ילדים מבתים דוברי לאדינו (כמו גם מבתים דוברי שפות אחרות) נטו להתבייש בהוריהם "הגלותיים" ולא למדו לדבר כראוי בשפה.

 

חזרה לראש העמוד

מקורות מידע וספרות

 

חזרה לראש העמוד

קישורים לאתרים

 

חזרה לראש העמוד

חברי הפורום

חזרה לראש העמוד
 

 

 

נגישות
בחירת מטבע