האתר של עמותת עיל"ם עבר למשכן חדש
אתר זה הוא עותק ישן של אתר עיל"ם.
אם הגעתם לאתר זה, אנא סגרו את כל הטאבים בדפדפן ומחקו היסטוריית גלישה על מנת להגיע לאתר העדכני.
אם הבעיה נמשכת יש לשלוח מייל לכתובת: urishahaff@gmail.com

משולחן היו"ר – אוגוסט 2020 – סיכום תש"ף

משולחן היו"ר – אוגוסט 2020 – סיכום תש"ף

 

תִּכְלֶה שָׁנָה וְקִלְלוֹתֶיה, תָּחֵל שָׁנָה וּבִרְכוֹתֶיהָ

מגפת הקורונה שנחתה עלינו מכתיבה את סדר היום הפרטי והציבורי שלנו ושינתה באחת את אורחות חיינו וממילא גם את דרך הפעולה של עיל"ם ואת יעדיה. יש לנו סיבה טובה לגאווה על שהשכלנו תוך ימים ספורים ממש להעביר את מרכז הכובד מפעילויות פנים אל פנים, ובעיקר מן המפגשים החודשיים בסניפים, אל פעילות וירטואלית. כבר בראשית אפריל היה עלינו להודיע על ביטול הכנס השנתי ועל דחיית האספה הכללית ויצאנו לדרך עם פעילות רציפה ועשירה של שניים עד שלושה מפגשי זום מדי שבוע, זה השבוע השבעה עשר ברציפות.

המפגשים הווירטואליים עד כה התארגנו בסדרות: חקר שורשים של משפחות יקיות בשיתוף ארגון יוצאי מרכז אירופה, קורס יסודות בגנאלוגיה בניהולה של ד"ר לאה הבר גדליה, סדרה על ראשונים בתל אביב הקטנה בשיתוף בית אריאלה ובהשתתפות צאצאי משפחות המייסדים של תל אביב, וסדרת מפגשי העשרה מטעם סניפי עיל"ם תחת הכותרת 'סניפי עיל"ם – אתכם בבית'. במסגרת הסדרה, אשר בשבוע הבא אנחנו חונכים את המחזור הרביעי שלה, כול סניף עיל"ם בתורו אחראי על מפגש מטעמו בזום. בדרך זאת שימרנו את סניפי העמותה עסוקים ופעילים ומנענו שיתוק וחידלון שסיכנו את עצם קיומם. כולנו חסרים את המפגשים הבלתי אמצעיים בסניפים אבל למפגשי הזום יש גם יתרונות לא מבוטלים: הם חושפים את הפעילות שלנו בפני אלפי אנשים אליהם לא הצלחנו להגיע בעבר. הם מאפשרים לנו להקליט בקלות יתרה את המפגשים ולהעשיר את ערוץ הווידאו של עיל"ם בעשרות הרצאות יקרות ערך העומדות לרשות הציבור באתר האינטרנט שלנו.

ארגון המפגשים הווירטואליים והגשתו ללא תשלום לציבור הרחב התאפשר בזכות נדיבותה של חברת My Heritage , שנתנה את חסותה למפגשי הזום שלנו.

ובנימה אישית, ריבוי המפגשים מטיל עלי נטל כבד ואני פונה אל החברים ליטול חלק בנטל ניהול מפגשי הזום, ולנהל מפגש אחד בשבוע, למשך שעתיים.

דני גרשוני, אירית הרמן, רותי יהב ומשה גולן הם חברי צוות אתר האינטרנט החדש, שהגיע לישורת האחרונה של בנייתו בראשית שנת 2020 ופתח את שעריו לקהל המשתמשים בחודש מרס 2020. היה זה סיום מוצלח למאמץ מתמשך של צוות האתר אשר דילג במסירות ובהתמדה על הרבה מכשולים שעמדו בדרכו. בחירתו של אורי שחף כבונה האתר סימן את נקודת המפנה לאתר עשיר ומעודכן הנותן מענה לצורכיהם של חוקרי שורשי המשפחה. האתר בנוי כך שהוא מאפשר לנהל את העמותה באופן דיגיטאלי, ליצור קשר עם מוסדות עיל"ם, לשמש לוח מודעות ועגלת רכישות לפעילויות, לאגור מאגרי מידע גנאלוגיים, ולתמוך ולסייע בפעילות השוטפת של עיל"ם.

חידושים מרעננים באתר הם הקמת פורומים דור לדור ומדורים מיוחדים לצעדים ראשונים בחקר שורשי המשפחה ולסיפור המשפחתי. "דור לדור" מציע פורום לפעילות קבוצות בעלות עניין משותף ומעמיד לרשותן דף מידע, פורום לחילופי מידע ודעות, ורשימת חברים. בשלבי התארגנות שונים נמצאות קבוצות פורום פולין, בהנחיית שלום נוי, דוברי גרמנית, בהנחיית ד"ר דן אלדר, יוצאי בלרוס, ליטא ולטביה, בהנחיית יהודית גרעין כול, המזרח התיכון במלחמת העולם הראשונה, בהנחיית ערן תירוש ודני גרשוני, והבריחה וההעפלה בשיתוף עם ארגון הבריחה. יוזמות חדשות תתקבלנה בברכה.

הקמת התשתית להפיכתם של סניפי עיל”ם למרכזי הדרכה ויעוץ גנאלוגי לציבור הושלמה עם פתיחתה של תחנת ייעוץ בבית אריאלה בתל אביב. התחנה שהוקמה תוך שיתוף פעולה בין בית אריאלה ועיל”ם פתחה את שעריה בפני הציבור במרכז הארץ לפני מספר חודשים וזכתה להצלחה רבה לפני שפרצה מגפת הקורונה. למעשה הפעילות של תחנת הייעוץ, בניהולה המקצועי של ד"ר לאה הבר גדליה, ממשיכה להתקיים גם היום במפגשים בודדים בבית אריאלה כבעבר ובשיחות טלפון. נעשות הכנות לקיים את מפגשי הייעוץ בזום גם בסניפים אחרים.

פקוא”םהפקידים והאמרכלים של אמסטרדם – פרויקט הדיגיטציה של ארכיון הפקוא"ם ובו חילופי המכתבים בין מרכז התרומות הגדול באמסטרדם של המאה הי"ט לבין קהילות ישראל באירופה ובמזרח, שנטלנו על עצמנו לבצע בשיתוף יד יצחק בן צבי יצא לדרך בעקבות שני מפגשי השתלמות מקצועית להכשרה למשימה של קבוצת המתנדבים בראשות דבורה נצר, עודדה זלוטניק ונחמיה שיף מטעמנו וד"ר לביא שי, מנהל הספרייה והארכיון של יד יצחק בן צבי. עבודת הצוותים הופסקה לאחר שהגענו למסקנה שיש לערוך שינוי יסודי בשיטת העבודה. פנינו להנהלת יד יצחק בן צבי בבקשה לשנות את ההסכם ביננו כדי שיתאים למציאות שהשתנתה.

תכנית הקורס ללימודי הגנאלוגיה עברה שינוי יסודי כדי להתאימה לצוק העיתים. במקום מפגשים פנים אל פנים ושימוש בכיתת מחשבים התאמנו את התכנית לשימוש בכיתת זום. זהו שינוי לא פשוט הדורש מהמארגנים ומן המרצים והמתרגלים למצוא פתרונות יצירתיים לתנאים המשתנים. הפתרון שנמצא הוא להציע קורס תלת שלבי, למתחילים, למתקדמים ולמתמחים שיפתח את שעריו אחרי חגי תשרי. פרטים יתפרסמו בקרוב וההרשמה לקורס תפתח לקראת סוף חודש אוגוסט.

מגפת הקורונה שנחתה עלינו חייבה אותנו לשנות גם את מועדה וגם את צורתה של האספה הכללית. תוך התייעצות עם רשם העמותות הגענו למסקנה שהדרך המתאימה לנו בנסיבות שנוצרו היא לקיים את האספה הכללית בזום ולהגיש את החלטותיה ואת תוצאות בחירת בעלי התפקידים שבה לרשם העמותות לא יאוחר מיום 31.8.2020, כנדרש.

שלמי תודה לחברי בוועד עיל"ם, לרבקה יוגב, לאברהם ששון ולרות יהב, לחברי ועדת ביקורת, עו"ד ארד הויזמן ועמנואל בלנקו על העזרה ועל שיתוף הפעולה. כמו כן אני מבקש להודות לד"ר לאה הבר גדליה על חלקה בארגון והפעלת לשכת הייעוץ בבית אריאלה ובתכנון פעילות הדרכה והשתלמות, ולאחל לה הצלחה בתפקידה כיושבת ראש מועצת עיל"ם, לדני שחל על תרומתו למחקר שקדם להפעלת הסדרה ראשונים בתל אביב הקטנה בהשתתפות צאצאי המשפחות המייסדות את תל אביב ולצוות אתר האינטרנט החדש, ובמיוחד לדני גרשוני ולאירית הרמן . תודה מיוחדת לוועדי הסניפים, לדורית פרי ולנוגה קופילביץ, לשלום נוי, ליורם יגאל ולמלכה, לעירית שם-טוב, לרות לפידור, לזהבה הררי וליעל פלג על שיתוף הפעולה ועל האווירה החברית.

אני מבקש לאחל לכולנו שנת בריאות טובה, שנה של ממצאים ותגליות בחקר העבר המשפחתי, שנה של העמקת שורשים והגשמת חלומות, שנה של חברות טובה. תִּכְלֶה שָׁנָה וְקִלְלוֹתֶיהָתָּחֵל שָׁנָה וּבִרְכוֹתֶיהָ .

משה גולן

יו"ר עיל"ם

העמותה הישראלית לחקר שורשי משפחה

 

 

Comments are closed.

בחירת מטבע
דילוג לתוכן