לחברים שלום,
בשבוע שעבר, בישיבתו הראשונה בעקבות האספה הכללית השנתית החליט וועד העמותה להוריד מסדר היום את כול התלונות והתלונות שכנגד שנערמו על שולחנו בחודשים האחרונים ולפתוח דף חדש של יחסי חברות, סובלנות ואחדות פעולה.
בשבוע שעבר, כדי שיוכל לשמש דוגמה ומופת לעמותה כולה, גזר על עצמו הוועד מרצון נהלים ברורים וקוד התנהגות מחייב כאמצעי להשליט על חבריו חובת אחריות קולקטיבית, איפוק ומשמעת פנימית, ולהציב גבולות לשיח הפנימי. במסגרת זאת החליט הוועד להקים "ועדה לענייני חברים" שמתפקידה לברר תלונות ותלונות שכנגד בעלי תפקידים בעמותה ולגשר על פני חילוקי דעות בין חברים בתוך העמותה. הוועדה מורכבת מחברי הוועד דבורה נצר, אברהם ששון ויעקב בייאר.
ההחלטה של הוועד לשמש דוגמה באה לא רק כלקח ממאורעות השבועות האחרונים, שהביאו נזק תדמיתי מיותר לעמותה, אלא משום שכך ראוי. ביקורת היא חלק חיוני במערכת היחסים וחילוקי דעות היו בעבר, יהיו בעתיד וטוב שכך. אבל הבעיה האמתית בעמותה שלנו היא במינון ובפריצת גבולות. סגנון בוטה ומכפיש איננו מעודד דיאלוג. לא רק שהוא חוסם את התקשורת הבינאישית אלא גם מרחיק אנשים טובים שמואסים בסגנון הדיון המזיק הזה ונרתעים מלקחת חלק בשיח. מסיבה זאת בחרתי וגם יעצתי לחברי בוועד שלא להגיב לסגנון הבוטה, לחצאי האמיתות ולהכפשות האישיות של מתי מעט שמנעו כול תקשורת במהלך השבועות האחרונים. אני פונה לכול אחד ואחת לכתוב לנו כיצד אתם מציעים לפעול בעניין הזה כדי להבטיח לעמותה אווירה עניינית, מכבדת ומכובדת.
ההישגים המרשימים, שהשגנו תוך פרק זמן כול כך קצר לאחר משבר כה קשה, מלמדים שאנחנו עמותה טובה הרבה יותר ממה שהיא נראית. יש לנו מטרה נעלה בעלת ערך לפרט ובעלת חשיבות אסטרטגית לעם, לקהילה ולמקום המגורים.. יש לנו הישגים מרשימים, יש לנו אנשים מעולים ויש לנו מסורת ארוכת שנים של פעילות, וכול אלה הם ערובה להצלחה אם רק נדע לקיים את אחדות המעשה ולנהוג בכבוד הדדי. ההתרחבות המהירה בפעילות ובהקמת סניפים ומרכזים גנאלוגיים מאפשרים לכול אחד מאתנו שרוצה בכך למצוא כר נרחב לפעילות. וותיקים וחדשים, מקצוענים וחובבים, מתנדבים וחברים שגנאלוגיה היא עיסוקם יתקבלו בזרועות פתוחות ויוכלו במסגרת העמותה להגשים את חלומם הפרטי במחקר, בניהול, בארגון, בייעוץ, בהרצאה, בהדרכה, בתכנון, בעריכה, בכתיבה ובהסברה.
וועד העמותה קבל בצער את התפטרותו של ד"ר דן אלדר מן הוועד, מחיר כבד שהעמותה משלמת בגלל שנאת חינם שהתגלתה באסיפה הכללית ובשבועות שקדמו לה. באותה ישיבה אישר הוועד את מינויו של יעקב בייאר, יו"ר סניף נגב, לחבר וועד העמותה בתפקיד האחראי על הרחבת השירותים לחברים ועל גיוון מקורות ההכנסה של העמותה.
הכנס העשירי והאסיפה הכללית השנתית
אחדות המעשה באה לידי ביטוי מעודד בהכנות לכנס השנתי העשירי, כאשר סניף פתח תקווה והסביבה לקח על עצמו לארח אותו בניצוחה של וועדה מארגנת שכללה את רפי קליין (סניף פתח תקווה והסביבה), דני שחל וגידי בר (סניף ראשון לציון והסביבה). הגם שמספר המשתתפים השנה היה קטן מהמצופה – אולי ביטוי להתעניינות המועטה של מערכת החינוך בחקר ההיסטוריה המשפחתית, ואולי כתוצאה מן המצב הביטחוני והאווירה הציבורית הכללית, אבל אולי גם עקב הוויכוחים הפנימיים והאווירה המתוחה – אנחנו נחושים בדעתנו שהחיבור הזה בין כנס שנתי, אסיפה כללית וסניף תורן שמארח אותם, הוא חיבור מנצח. הכינוס השנתי הבא מתוכנן לחודש יוני 2016. חברים שיש להם הצעות לנושא הכנס הבא ומעוניינים ליטול חלק בתכנונו, מוזמנים להתקשר אלי בכתב או בטלפון.
התקנון כתשתית ארגונית.
התקנון המעודכן שלנו הוא עובדה קיימת. המהלך להתאמת התקנון לצרכי השעה ולמציאות המתהווה הוכתר בהצלחה למרות התנגדות קולנית של מתי מעט. על חברי העמותה היה להחליט מי יודע טוב יותר מהי הדרך הנכונה ללכת בה, אלה שמתוך מניעים אישיים צרים גרמו להתרסקותה של העמותה בעבר, ועכשיו חוזרים על אותם משגים הרסניים, או אלה, שברגעי המשבר הגדולים נחלצו לשקם אותה והוכיחו לכול אלה, שהכריזו שהעמותה שלנו סיימה את דרכה, שהידיעה על מותה של העמותה היו מוקדמות מדי. אני מודה שלנוכח המחיר האישי הכבד שהיה עלי לשלם בעמדי מול הגל העכור הזה שקלתי יותר מפעם אחת להרים ידיים. אלא שמתוך המצוקה צפו ועלו שאלות עקרוניות מאוד שמצפוני לא נתן לי להתעלם מהן: האם החשש האנושי משינוי, מצדיק הדחקה והכחשה של צרכים לטווח ארוך, האם הסמכות להחליט על אופייה של העמותה יופקד בידי העושים במלאכה היום-יומית בהצלחה לא מבוטלת או בידי יושבי על הגדר, מומחים בעיני עצמם למינהל, לצדק, לחוק ולמשפט וליחסי אנוש, והאם להפקיר את העמותה לתרבות הארגונית הקלוקלת שאפיינה אותה בשנים האחרונות או להביא את הדברים לכלל הכרעה ורגיעה. לשמחתי בשעת מבחן החברים ידעו במה לבחור. עכשיו שהתשתית הארגונית הונחה נוכל לשלב ידיים ולהמשיך בדרך שהוכיחה את עצמה. אני קורא לכול החברים אלה שתמכו ואלה שהתנגדו למהלך זה או אחר, לאלה שהרימו ידיים ופרשו ולאלה שמאמינים בעתידה ובחשיבותה של העמותה, להשאיר מאחורינו את המשקעים, שבוודאי נוצרו, ולהתלכד לעשייה משותפת, ולקיים שיח מכבד ומכובד.
סניף בקעת הנדיב – צעד נוסף בשיתוף פעולה אזורי
שיתופי פעולה עם גופים ומוסדות ישראליים הם אבן יסוד במדיניותה הנוכחית של העמותה והדרך שבה אנחנו צועדים כדי להפוך את העמותה מגוף אליטיסטי לארגון רלבנטי שממלא את ייעודו להנחיל לציבור הרחב את חקר הסיפור המשפחתי ולמקם אותה במרכז העשייה הגנאלוגית. בימים אלה התבשרנו על הסכמה עקרונית לשיתוף פעולה אזורי חדש בין העמותה ליד הנדיב ויישובי בקעת הנדיב, בנימינה, גבעת עדה, פרדס חנה כרכור, זיכרון יעקב ויישובי הסביבה, שבמסגרתו יקום סניף חדש לעמותה – סניף בקעת הנדיב.
הקשר של סניף נגב עם עיריית באר שבע מתהדק והולך ולאחרונה הגענו להסכם על הקמת ספרייה גנאלוגית בבאר שבע. מרבית הספרים יגיעו מהספרייה הירושלמית ההיסטורית שמרבית ספריה מאוחסנים היום באופן ארעי.
בסניף פתח תקווה מתקיים מפגש של יוצאי רומניה, שבמרכזו תתקיים הרצאתו של סורין גולדנברג על הפרויקט שהוא מנהל בצפון רומניה, וצוות של חוקרים באזורים הרלבנטיים יענו לשאלות הקהל [להשתתפות נא להירשם מראש בקישורית http://goo.gl/forms/oDsSTI9ES0 ]
אנחנו מקווים שיהיה זה צעד ראשון לגיבושה של קבוצת דיון ממוקדת לשורשי משפחה ברומניה ומודל להקמת קבוצות דיון ממוקדות נוספות.
אתר האינטרנט של העמותה
בניית אתר האינטרנט החדש מתנהלת לאט אבל נראה שקו הגמר מסתמן והולך. ועדה של חמישה, מריאנה קרונפלד, ארקדי ברזין, יעקב בייאר, יעל נצר ומשה גולן עובדים על האפיונים שלו במטרה לסיים את העבודה בתוך שלושה חודשים. הממד הצורני של האתר מחייב אותנו להחליט אם הלוגו הקיים ימשיך לשרת אותנו ולייצג אותנו או אם יש לשנותו, וכן לבחור בשם קיצור לעמותה. בזמן המצומצם העומד לרשותנו לא נוכל לעצב לוגו חדש ולהעמיד אותו למבחן חברי העמותה. גם את שם העמותה אין בדעתנו לשנות אבל נוכל להשתמש בשם המקוצר לצורכי נוחות – עיל"ם – אותו אימצה האספה הכללית האחרונה. עדיין לא מאוחר והייתי שמח לקבל את תגובת החברים גם בנושא הזה.
15.11.2015
לקראת שנת 2016
על פי תכנית העבודה שהוצגה לאספה הכללית השנתית יש בדעתנו לפעול בשנת 2016 ליישום המלצות וועדת המשנה של וועד העמותה להרחבת השירותים הגנאלוגיים לחברים וגיוון מקורות ההכנסה של העמותה. במסגרת זאת נחדש את מסורת הטיולים של העמותה תוך מתן דגש על טיולי שורשים ייחודיים, נפעיל קורסים לחוקרים של שורשי המשפחה מתחילים ומתקדמים כשסניפי העמותה משמשים בסיסי יציאה והתכנסות. נשלים את הקמתם של סניפים בשרון ובבקעת הנדיב ונפעיל אתר אינטרנט חדש לעמותה. נעשה מאמץ להרחיב את עבודת המתנדבים בפרויקטים השונים כמו צילום מצבות בשיתוף "ביליון גרייבס" ו"מיי-הריטג'", הקמת לשכות ייעוץ לציבור במרכזים גנאלוגיים שלנו ועבודות שימור, אינדוקס ודיגיטציה של חומרי ארכיון. כדי לעמוד במשימות הללו אנחנו זקוקים לחברים, הרבה חברים.
להחיות את המועצה כמוסד פעיל של העמותה, זאת משימה נוספת הניצבת בפנינו. המועצה במתכונתה החדשה נועדה להיות פורום של פעילי העמותה להצגת נושאים וסוגיות עקרוניות ולמתן ביטוי להלכי הרוח ורחשי הלב של החברים. נדמה כי החברים הפעילים בעמותה אמנם זקוקים למסגרת לחילופי מידע, תיקשור ושיתוף.
על פי התקציב לשנת 2016 שאושר באסיפה הכללית דמי החבר לשנה הבאה הם ללא שינוי, 180 ליחיד , 290 לזוג. כדי להקל על החברים ניתן לשלם את דמי החבר ולמלא טפסים בדרכים שונות והנוחה שבכולם היא דרך כרטיס האשראי באתר התשלומים https://www.tixwise.co.il/he/igs-16
אני פונה אל כול ראשי הסניפים לפעול במהלך חודש דצמבר לחידוש החברות בעמותה. המשימה המרכזית המונחת לפתחנו היא לפעול במרץ כדי להניע חברים וחברים לשעבר לחדש את חברותם ולשלם דמי חבר שנתי, ולצירופם של חברים חדשים רבים ככול האפשר לעמותה. בעניין זה כול חבר בעמותה יכול לסייע בפנייה לחברים ולקרובי משפחה.
בברכה
משה גולן