האתר של עמותת עיל"ם עבר למשכן חדש
אתר זה הוא עותק ישן של אתר עיל"ם.
אם הגעתם לאתר זה, אנא סגרו את כל הטאבים בדפדפן ומחקו היסטוריית גלישה על מנת להגיע לאתר העדכני.
אם הבעיה נמשכת יש לשלוח מייל לכתובת: urishahaff@gmail.com

משולחן היו"ר – דו"ח מסכם לשנת תשע"ה

משולחן היו"ר – דו"ח מסכם לשנת תשע"ה

דו"ח מסכם לשנת תשעה עיל"ם

לחברים שלום,

שנת תשע"ה הייתה שנת תפנית חיובית מאוד בתולדות העמותה הישראלית לחקר שורשי משפחה, לאחר שנתיים קשות. עכשיו אנחנו יכולים להתכנס בראש מורם לאירוע השנתי המרכזי של העמותה, שבו יתקיימו זה לצד זה הכנס העשירי והאסיפה השנתית 2015 בקריית המוזיאונים של פתח תקווה ביום שלישי 13 באוקטובר 2015, ל' תשרי תשע"ו. לקראת האירוע אני מבקש להגיש לכם דין וחשבון תמציתי לסיכום התקופה שחלפה.

לצורך האירוע הוקמה וועדה מארגנת שחבריה הם דני שחל רכז הכנס העשירי של העמותה ורפי קליין וגידי בר כרכזי ההכנות לאספה השנתית של חברי העמותה . הכנס כולל יום עיון המוקדש הפעם להנחלת הגנאלוגיה לדור הצעיר ופתוח לציבור הרחב ואסיפה שנתית לחברים בלבד.

הסניפים

השנה שחלפה הייתה גדושת עשייה והישגים לא מבוטלים. סניפים אזוריים מחודשים קמו בבית יד לבנים בחיפה בשיתוף אגף התרבות העירוני באמצעות רשת הספריות העירונית, ובבאר שבע, בשיתוף המרכז הקהילתי רמות והקתדרה העירונית. שני הסניפים נפתחו בכנסים חגיגיים  שמשכו קהל מתעניינים רב מחיפה והצפון לאחד, ומאזור הנגב לשני, והמשיכו מאז לקיים מפגשים חודשיים מוצלחים. הגענו להסכם עם עיריית חיפה על הקמת מרכז גנאלוגי אזורי בבית יד לבנים באחוזה שעל הכרמל שכשלב ראשון המרכז משמש אכסניה לסניף חיפה והצפון של העמותה ולספרייה גנאלוגית משותפת בקומת הספרייה בבניין. הסכם שיתוף הפעולה בין הארכיון לתולדות פתח תקווה בהנהלת גליה דובידזון לבין העמותה תורגם הלכה למעשה להעברת סניף פתח תקווה והסביבה לקריית המוזיאונים הנוחה והמכובדת ולפעילות מגוונת שהגיעה לשיאה ביום עיון שהוקדש לנושא "חיפוש קרובים בעקבות השואה", וזכה לתהודה גדולה ולתגובות חיוביות מאוד. הפעילות בסניפי דן תל אביב, ראשון לציון והסביבה, קריית טבעון וירושלים הייתה עשירה ומגוונת. כאלפיים איש השתתפו השנה בהתכנסויות העמותה. במקביל,  נמשכת ההתארגנות להקמת סניף שרון לעמותה ונבחנת האפשרות להקים סניף חדש לאזור חדרה – פרדס חנה – בנימינה.

נושאי תפקידים

אני יכול לומר בסיפוק רב שלאט לאט אבל בבטחה מתמלאות השורות באנשים שלוקחים על עצמם תפקיד ואחריות בעמותה. 26 חברים נושאי תפקידים יש היום בעמותה, מהם 22 בעלי תפקיד חדשים שהצטרפו למעגל העשייה בבחירות או במינויים במהלך שנת תשע"ה. חברי הוועד המנהל, ראשי סניפים חדשים, חברי וועדות וצוותי חשיבה, חברי מערכת כתב העת והנהלת אתר האינטרנט. גם נמצא גזבר חדש, אברהם ששון שמו, שהחליף את עמנואל בלנקו בתפקיד הקשה והאחראי של פקוח וניהול כספי העמותה. עדיין חסר לנו מתנדב לתפקיד מזכיר או מזכירת העמותה.

אני רוצה להודות בהזדמנות זאת לכול אלה שקבלו על עצמם להצטרף למאמץ הקולקטיבי להפוך את חזון העמותה למציאות ארגונית ותרמו את תרומתם להתארגנות המחודשת של העמותה ולניהולה. תודה מיוחדת אני חב לחברי הוועד המנהל שלא חוסכים מאמץ כדי להעלות את העמותה על פסים של עשייה ובנייה ולוועדת הביקורת על ההבנה ועל שיתוף הפעולה.

מתנדבים במפעלי ההתנדבות של העמותה

כאשר התכנסה האסיפה השנתית בדצמבר 2014 לא היה ולו גם מבצע התנדבות אחד ביוזמת העמותה או בהשתתפותה בתור שכזאת. בתקופה שחלפה מאז, השתתפו עשרות חברי העמותה במבצעי התנדבות שונים שתכליתם יצירת מאגרי נתונים והעלאתם לאתר העמותה לצורכי מחקר והנצחה. בצילומי בתי קברות שנעשו ביוזמת מיי-הריטג' וביליון גרייבס ובניהולם השתתפו  40 חברי העמותה ב- 15 בתי-עלמין שבהם צולמו על-ידם כ-40,000 מצבות. זאב שרון ריכז את הפעילות מטעם העמותה. ראוי לציון מבצע הצילומים של בית העלמין הישן של ראשון לציון, יוזמת סניף ראשון לציון והסביבה של העמותה, בשיתוף מוזיאון ראשון לציון ואגודת הידידים שלו, שהחומר שצולם במהלכו יהפוך במרוצת הזמן למאגר מידע שיעלה לאתר האינטרנט של העמותה. בפתח תקווה הושלמה על ידי עמוס שיפמן עבודת המיון וההקלדה של פנקסי המוהלים הראשונים של המושבה שנמצאו בארכיון לתולדות פתח תקווה והוא עולה כמאגר מידע לאתר האינטרנט של העמותה בעצם הימים האלה. ביד יצחק בן צבי לבדה מתנדבים 7 מחברי העמותה שלנו  במסגרת התכנית "ישראל הנגלית לעין" בהנהלת ד"ר לביא שי. יש כוונה להתחיל בעבודה להפוך גם את ארכיון הפקוא"ם ביד יצחק בן צבי למאגר נתונים שיעלה גם הוא לאתר העמותה. המעוניינים יפנו אל דבורה נצר, רכזת המתנדבים בעמותה.

שרשרת הדורות

"שרשרת הדורות", כתב העת של העמותה, שיצאה לאור לקראת חג הפסח השנה לאחר הפסקה של כשנתיים, זכתה לשבחים רבים שעודדו אותנו להמשיך ולהוציא לאור את כתב העת דרך קבע. לשם כך  הוקמה מערכת קבועה בת שלושה חברים לכתב העת כשבראשה העורך ד"ר דן אלדר וחבריה הם הפרופ' חיה שחם והעיתונאי, יו"ר סניף דן תל אביב, צח אוריין. בימים אלה הם נערכים להוצאה לאור של החוברת השנייה לשנת 2015. חברים שיש להם מחקרים מעניינים ויש להם מה לומר מוזמנים לשלוח חומר למערכת. לא צריך להיות חוקר מקצועי או גנאלוג מדופלם. כול חומר ייבחן לגופו.

אתר חדש לעמותה

אתר העמותה הקיים איננו עונה עוד על הצרכים ואנחנו נערכנו לבנייתו של אתר חדש לעמותה. האתר נועד להיות כלי ארגוני מעודכן ויעיל, חלון ראווה, מרכז לניהול מידע ומאגרים, ותחליף וירטואלי למשרד, למנהלה ולתקשורת, שכה חסרים לארגון מבוזר כמו שלנו. הצוות לתכנון והקמת אתר האינטרנט החדש בראשות מריאנה קרונפלד הורחב לאחרונה והוא מונה עכשיו 5 חברים נוספים: ארקדי ברזין, יעקב בייאר, יעל נצר, ענבר דקל ומשה גולן. העבודה צברה תאוצה לאחרונה ואפיון הצרכים ותפישת המבנה הרצוי של האתר ברורים לנו עכשיו יותר. חברת אנפיטק תבנה לנו את האתר על פי הנחיות הצוות בתקווה שהעבודה תושלם תוך חודשים ספורים.

ובהזדמנות זאת אני רוצה להסב את תשומת לבכם לדף הפייסבוק של העמותה שמכיל היום למעלה מ 2800 חברים רשומים. מומלץ להיכנס אליו מפעם לפעם. יש בו חומר מרתק והוא מאפשר זרימה של מידע שוטף ועדכני וקשר מידי עם חוקרים ומתעניינים.

הוועדה למתן שירותים

הוועד המנהל החליט על הקמת צוות בדיקה להרחבת קשת השירותים שהעמותה מספקת לחבריה ולציבור הרחב כמכשיר להנחלת חקר שורשי משפחה בישראל, ייעודה העיקרי של העמותה,  והן כאמצעי לגיוון מקורות ההכנסה של העמותה.  כוונתה לשמר על האופי ההתנדבות של העמותה אבל להתאים את דרך התנהלותה למציאות ימינו המחייבת את הגופים החברתיים להיות חי הנושא את עצמו. חברי הוועדה הם משה גולן, אברהם ששון ויעקב בייאר (שלושתם בעלי תואר אקדמי בכלכלה) שהחלו בעבודתם והכוונה היא לקיים סדרת פגישות עם חוקרים ומומחים חברי עמותה ושאינם חברי עמותה כדי לשמוע את דעתם ולגבש מדיניות ברורה בתחום מתן השירותים לחברים ושאינם חברים.

 כוונת הוועדה לגבש תכנית עבודה שנתית לעמותה והסדרה מערכתית של טיולי שורשים, קורסים, ימי עיון, כנסים, הדרכות, חיפוש קרובים, סיוע בחקר שורשים ועוד.

חברי העמותה מוזמנים להציע הצעות מפורטות למתן שירותים בתשלום ובהתנדבות ולהזמין עצמם לפגישה עם חברי הוועדה כדי להציג את הרעיונות או התכניות שלהם.

המלצות לשינויים בתקנון

מפעם לפעם ובמיוחד בתקופה של שינויים מפליגים בעמותה חשוב לשוב ולעיין בתקנון העמותה  כדי לוודא שהוא עדיין הולם את הצרכים והרצונות של חברי העמותה. יש הרואים בעיסוק בו טרחה מיותרת אבל התקנון הוא מעין חוזה אשר מסדיר את היחסים בין העמותה לחבריה ובינם לבין עצמם, ובתור שכזה התקנון מבטא את דמותה ומטרותיה, מעצב את המבנה הארגוני של העמותה ומשפיע על התרבות הארגונית שלה. כך בכול ארגון חברתי ובשלנו על אחת כמה וכמה.

שיתופי פעולה

שיתופי פעולה עם גופים ומוסדות ישראליים הם אבן יסוד במדיניותה הנוכחית של העמותה. לא עוד עם לבדד ישכון כי אם חתירה לשיתופי פעולה בפעילות השוטפת ובמבצעים מיוחדים ברמה הארצית וברמת הסניף האזורי. זאת הדרך שנבחרה כדי להפוך את העמותה מגוף אליטיסטי לארגון רלבנטי שממלא את ייעודו להנחיל לציבור הרחב את חקר הסיפור המשפחתי ובניית עצי המשפחה ולמקם אותה במרכז העשייה הגנאלוגית. הקמתם מחדש של הסניפים תוך שיתוף פעולה עם מוסדות מחקר, תרבות והנצחה, מוזיאונים, ארכיונים וספריות עירוניות יוצר סינרגיה שממנה נהנים כולם. סניף העמותה מתחזק מהחיבור הזה וזוכה לתנאים משופרים ומחיבור טוב יותר לציבור הרחב והשותפים נהנים מפעילות מגוונת מן הסוג שלא היה מוכר להם ואשר תורם לתדמיתם כגוף שצועד עם הזמן.  במאמר מוסגר כדאי לומר שאין זה מקרה שהשותף הטבעי של כמה מן הסניפים הוא הספריות העירוניות שמחפשות את זהותן בעידן המהפכה הדיגיטלית.

הכנס העולמי

הכנס העולמי שהתקיים השנה בירושלים זימן לחברים אפשרות להציץ לעולם הגנאלוגי היהודי הרחב ולהתחכך בדמויות מיתולוגיות שאנחנו נתקלים בהן בספרות ובכרוניקה של הסצנה הגנאלוגית העולמית. הייתה זאת חוויה מיוחדת לראות שהביתן-שולחן שלנו בהנהגתה של דבורה נצר היה מוקד לפגישות חברים ולהתעניינות כללית. כמה מעמדות המפתח בכנס אוישו על ידי חברי העמותה כמו מיכאל גולדשטיין, יו"ר הכנס, ד"ר לאה הבר גדליה, תוכן וצח אוריין, יחסי ציבור אבל העמותה שלנו בתור שכזאת לא הייתה פעילה בכנס ביודעין ועל פי החלטת הוועד המנהל. נכנסנו לתמונת ארגון הכנס, כעמותה, בשלב מאוחר מאוד בגלל חילופי הגברי אצלנו, ולא ניתן היה להשתלב בו ולהשפיע על המדיניות שננקטה.

מנהלה וכספים

שנת 2014 הייתה שנה מאוזנת מבחינה כספית ובשנת 2015 חל שיפור ברזרבות של העמותה כתוצאה מההסכם עם חברת מיי-הריטג'. אין ספק שהחבירה של סניפי העמותה למוסדות מקומיים תרמו תרומה חשובה לאיתנות הפיננסית של העמותה.

קול קורא לחברים חדשים

כדי שנוכל להמשיך ולהרחיב את הפעילות שלנו ולגוון את קשת השירותים שאנחנו מעניקים לחברנו אנו זקוקים לחברים חדשים שיבואו ויפעלו יחד אתנו. הכנס השנתי הוא הזדמנות מתאימה לבוא, להשתתף ולהצטרף לעמותה. המצטרפים נהנים מהנחה בדמי ההשתתפות בכנס ולנוחיותכם ניתן לשלם את דמי ההשתתפות בכנס ואת דמי החבר גם בכרטיס אשראי או ב- Pay Pal באמצעות אתר התשלומים: https://www.tixwise.co.il/he/igs-pt-15

ולסיכום, התוכניות לשנה הקרובה הן רבות ומגוונות. יש לנו כוונה לפתוח שני סניפים נוספים, לחבור למוסדות וארגונים ציבוריים בפרויקטים משותפים, להרחיב את מאגרי המידע, להמשיך בהוצאה לאור של כתב העת שרשרת הדורות ולבחון אפשרויות לגוון אותו ולהפוך אותו לחי הנושא את עצמו. להשלים את בניית האתר האינטרנטי החדש של העמותה ולהרחיב את מגוון השירותים שיעמדו לרשות החברים ובמקביל לפנות לציבור הרחב ולהציע שירותים למען הציבור בהתנדבות לצד שירותים בתשלום.

אני מבקש לאחל לחברינו ולידידינו ולכול הקהילה הגנאלוגית בישראל שנה טובה ומבורכת, שנת התחברות לשורשינו, חוויית תגליות חדשות וחברותא בלימוד ובהנאה,

משה גולן

Comments are closed.

בחירת מטבע
דילוג לתוכן