האתר של עמותת עיל"ם עבר למשכן חדש
אתר זה הוא עותק ישן של אתר עיל"ם.
אם הגעתם לאתר זה, אנא סגרו את כל הטאבים בדפדפן ומחקו היסטוריית גלישה על מנת להגיע לאתר העדכני.
אם הבעיה נמשכת יש לשלוח מייל לכתובת: urishahaff@gmail.com

צעדים ראשונים – בניית עץ משפחה

בניית עץ משפחה

עץ משפחה (אילן יוחסין) הינו תרשים המציג באופן גרפי את קשרי היוחסין בין בני משפחה ומכיל בדרך כלל את המידע שנאסף במהלך המחקר. כיום, מרבית עצי המשפחה הם מקוונים אולם עדיין ניתן למצוא עצי משפחה מלאכת יד ברמות עשייה שונות. משרבוט פשוט ועד איור אמנותי.

עץ משפחה יכיל לרוב מידע בסיסי ועם התקדמות המחקר גם מידע מתקדם:

  • המידע הבסיסי כולל שמות, מקומות ותאריכים של מחזור החיים: לידה, נישואין – גירושין, פטירה (BMD).
  • המידע המתקדם כולל חומרים מגוונים ובכלל זה תאריכים (תאריך לידה, תאריך נישואין, תאריך גירושין ותאריך פטירה) והמקומות שבהן התרחשו; פרטים אישיים כמו השכלה, מקצוע, הגירה, אזרחות, דת, תחביבים, מאפיינים פיזיים, תכונות אופי, והיסטוריה משפחתית ואנקדוטות.

בניית עץ משפחה מתחילה ב"אני" או ביעד אחר של המחקר, מתרחבת לאחור אל עומק הדורות אל אבותינו ואבות אבותינו ומסתיימת בדרך כלל בצאצאיו של יעד המחקר.

בטרם ניגשים לבניית העץ מומלץ להגדיר את מטרת המחקר ולקבל שורה של החלטות. החשובה שבהן היא היקף המחקר ותחומי הגזרה אותה אנחנו חוקרים, כלומר האם מדובר במחקר מצומצם של חיפוש קרוב או קרובים או חקר שורשי משפחה שלמה: האם חוקרים את ענף האב או את ענף האם או את שניהם; האם מרחיבים אל קשרי נישואין או מצמצמים לקשר דם.

בכול החלטה שמקבלים בעניין היקף המחקר, תמיד מתחילים בשרטוט בני המשפחה הקרובים ביותר, המוכרים לכם בדרך כלל. הגנאלוגים נוהגים לכנותם בשם שבעת המופלאים:

 

 

 

 

 

 

 

 

להלן מספר כללים והמלצות בבניית עץ משפחה:

  • אנו ממליצים לכם לחקור כל ענף וענף בנפרד. כך תוכלו למנוע בלבול ויהיה לכם קל יותר לשלוט במידע שתאספו.
  • במהלך המחקר שלכם תרחיבו ותשנו את העץ המשפחתי הזה בהתאם למידע שתגלו.
  • כיום קיימים אתרים גנאלוגיים רבים המאפשרים לכם להעלות אליהם את עץ המשפחה שלכם (כלומר יצירת עץ משפחה מקוון). בעץ המשפחה המקוון יש לכל בן משפחה פרופיל ובו ניתן להוסיף מידע נוסף כגון: תאריכים (תאריך לידה, תאריך נישואין, תאריך גירושין ותאריך פטירה) והמקומות שבהן התרחשו; השכלה; מקצוע; הגירה; אזרחות; דת; תחביבים; מאפיינים פיזיים, תכונות אופי, ועוד.
  • בניית עץ מקוון ממחישה את קשרי המשפחה אבל גם מסייעת לשמור את המידע שנאסף עבורנו ועבור הדורות הבאים.
  • עץ משפחה מקוון מאפשר העברת מידע מעץ לעץ (הפורמט להעברת מידע בין עצים נקרא Gedcom).
  • להזמין קרובי משפחה לבקר באתר העץ המשפחתי שלך. ברוב האתרים קיימות כמה דרגות חופש למבקרים חיצוניים וביכולתכם להגביל אותם כמו, למשל, האם לאפשר או לא לאפשר למבקרים שינוי בנתונים.
  • רצוי לבנות עץ דו לשוני, עברית ואנגלית.

קיימות פלטפורמות שונות לבניית אילנות יוחסין:

  • Ancestry (https://www.ancestry.com/) – אתר אינטרנט אמריקאי המאפשר יצירת אילנות יוחסין מקוונים הכוללים מידע רב הכולל תמונות ומסמכים והאתר גם כולל כלי מחקר הכוללים רישומיי חיים ומסמכים היסטוריים ו-DNA. מסתנכרן עם תוכנת Family Tree Maker.
  • MyHeritage (https://www.myheritage.co.il/) – אתר אינטרנט בבעלות ישראלית הכולל יצירת מספר אילנות יוחסין מקוונים, רישומי חיים, מסמכים היסטוריים ו- DNA. פלטפורמה רב לשונית ל- 42 שפות. מציעה התאמות אוטומטיות לאיתור קרובי משפחה. מציעה כלי מחקר המאפשרים חיפוש באילנות היוחסין של האתר ושל אתר Geni וכן איתור רישומי חיים ומסמכים היסטוריים אחרים. הפלטפורמה גם מציעה כלים נוספים כמו צביעה וחידוש תמונות וכן כלי לגילוי אוטומטי של רשומות היסטוריות אודות אבותיכם. חלק מהשירותים ניתנים בחינם והשאר באמצעות מנוי שנתי. מאפשרת הפקת תרשימים ודוחות של אילנות יוחסין. החברה מאפשרת פתרון לא מקוון באמצעות תוכנת Family Tree Builder.
  • Geni (https://www.geni.com/) – אתר אינטרנט אמריקאי בבעלות MyHeritage ליצירת אילן יוחסין מקוון שניתן לצרף אליו מידע רב הכולל תמונות ומסמכים. למשתמשי חינם יש גישה רק לאילנות יוחסין של קרובי משפחתם עד דרגה מסוימת ואילו למנויים יש גישה לכלל אילנות היוחסין הקיימים ב-Geni. מאפשר הפקת תרשימים. תומך במספר רב של שפות כולל אנגלית ועברית.
  • Family Tree Maker (https://www.mackiev.com/ftm/index.html) – תוכנה ליצירת אילנות יוחסין הכוללים מידע רב הכולל תמונות ומסמכים. מאפשרת הפקת תרשימים ודוחות. מסתנכרן עם Ancestry בלחיצת כפתור.
  • Family Tree Builder (https://www.myheritage.com/family-tree-builder) – תוכנה חינמית ליצירת אילן יוחסין מבית MyHeritage היכול להכיל אלפי אנשים. התוכנה מאפשרת הפקת תרשימים וכוללת איתור קרובי משפחה וגילוי אוטומטי של רשומות היסטוריות של אבותיכם. תומכת ביותר מ-40 שפות.
  • FamilySearch (https://www.familysearch.org/) – אתר אינטרנט חינמי המנוהל ע"י המורמונים ללא מטרות רווח מטעמים דתיים. ומתוך שלא לשמה בא לשמה והם מסייעים בכך לאנשים לגלות את ההיסטוריה המשפחתית שלהם וליצירת קשרים בין-משפחתיים לאורך הדורות. האתר כולל כלי מחקר כמו רישומי חיים ומסמכים היסטוריים וכן פלטפורמה לבניית עץ משפחה.
  • Family Echo (https://www.familyecho.com/) – אתר אינטרנט חינמי (הממומן ע"י פרסומות) לבניית אילן יוחסין מקוון שניתן לשתף עם קרובי משפחה. האתר בבעלות ישראלית, אך הממשק באנגלית.
  • DoroTree (https://www.dorotree.com/he/features.html) – תוכנה בתשלום ליצירת אילן יוחסין לעוסקים בגנאלוגיה יהודית. ממשק בעברית, אנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית ופורטוגזית. מאפשרת הזנת נתונים באותיות עבריות ולטיניות. מאפשרת הצגה בו זמנית של 3 דורות.

מידע נוסף אודות בניית עץ משפחה, שיטות ועקרונות ניתן ללמוד בקורסי מדרשת עיל"ם לחקר שורשי משפחה וחיפוש קרובים.

נגישות
בחירת מטבע