האתר של עמותת עיל"ם עבר למשכן חדש
אתר זה הוא עותק ישן של אתר עיל"ם.
אם הגעתם לאתר זה, אנא סגרו את כל הטאבים בדפדפן ומחקו היסטוריית גלישה על מנת להגיע לאתר העדכני.
אם הבעיה נמשכת יש לשלוח מייל לכתובת: urishahaff@gmail.com

שיטות לאיסוף מידע – בתי קברות ומצבות

שיטות לאיסוף מידע – בתי קברות ומצבות

בתי קברות ומצבות

בתי קברות ומצבות הן מקור מידע חשוב במחקר משפחתי. על גבי המצבות ניתן למצוא פרטי מידע רבים כמו:

  • שמות יהודיים ולועזיים של הנפטר ושל הוריו. לרוב מציינים את שם האב, אך בכמה קהילות ספרדיות מקובל לרשום את שם האם ולא את שם האב על גבי המצבה.
  • תאריך פטירה של הנפטר.
  • גיל הנפטר. לעיתים יציינו גם את תאריך הלידה והפטירה של הנפטר ופרטים על מוצאו.
  • שייכות שבטית (לוי/כהן/ישראל) – ניתן לזהות על פי הכיתוב על המצבה או לפי עיטור בראש המצבה. נהוג לסמל לויים בעיטור של נטילת ידיים (של כד השופך מים) ואת הכהנים מסמלים באמצעות עיטור של שתי ידיים המסמלות את ברכת הכהנים.
  • פרטים על הנפטר, על מעלותיו, תרומתו לקהילה ולפעמים גם פרטים על מקצועו ועיסוקו.
  • המשך דורי – על המצבה נהוג לציין קרובי משפחה שהנפטר הותיר אחריו כגון: בעל/אשה, ילדים ונכדים ויש שגם מציינים את שמות בני המשפחה שנספו בשואה.

שימו לב שבמידה ותתקלו במידע סותר בין הרשום ברישומי פטירה והרישום על גבי המצבה נהוג להתייחס ביתר אמון למידע הרשום על המצבה. שכן את תעודת הפטירה מפיקים בסמוך למועד הפטירה, כאשר המשפחה הלומת צער עדיין. בעוד שהכנת המצבה נמשכת חודש ימים, זמן מספיק לבירור מדוייק יותר של הפרטים.

בעבר ניתן היה לאתר מצבה רק בבית הקברות. כיום קיימים אתרי אינטרנט רבים המאפשרים חיפוש מצבות בעזרת המחשב הבייתי שלכם. חלקם מכילים מצבות מבתי קברות מכל רחבי העולם; יש אתרים של בתי קברות במדינות מסויימות; אתרים של ערים מסויימות; ויש אתרים של בתי קברות ספציפיים.

להלן שתי דוגמאות לאתרים מומלצים:

    1. BillionGraves (https://billiongraves.com/) – האתר מכיל מידע אודות מצבות מבתי קברות ברחבי העולם כולל ישראל. למידע נוסף לחצו כאן.
    2. GraveZ (https://gravez.me/) – מדובר באפליקציה ישראלית שמטרתה להפוך לוויז של בתי הקברות, כך שהתוכנה תכוון ותנחה אותכם כיצד להגיע למצבה הרצויה בתוך בית הקברות. ל-GraveZ יש גם אתר אינטרנט שניתן לערוך בו חיפושים של קברים בעשרות בתי קברות ברחבי הארץ. למידע נוסף לחצו כאן.

חזרה לדף "שיטות לאיסוף מידע"

Comments are closed.

נגישות
בחירת מטבע