ברוכים הבאים לפורום ליטא, לטביה ובלארוס
פורום זה מטרתו ליצור מסגרת אינטרנטית לחילופי מידע למתעניינים ולעוסקים בחקר תולדות משפחותיהם ושורשיהן ליטא, לטביה ובלארוס.
נושאים לדיון (ולא רק) | מידע נוסף |
|
מנחה הפורום: רקע היסטורי על ליטא, לטביה ובלארוס |
התחברות לפורום
|
הרשמה לפורום
|
הפורום
- בפורום זה יש דיון 1, 3 תגובות, ו- הדיון עודכן לפני שנה 1, 2 חודשים על ידי .
-
- דיון
- משתתפים
- תאריך תגובה אחרונה
יש להתחבר למערכת כדי ליצור דיון חדש.
חזרה לראש העמוד
רקע היסטורי על ליטא, לטביה ובלארוס
ליטא
ליטא נזכרת לראשונה בכתובים ב־9 במרץ 1009 והפכה לאומה חשובה בימי הביניים. רשמית, נחשבת ליטא כמדינה החל מהכתרתו של מינדאוגאס כמלך ליטא ב-6 ביולי 1253 בבירה, וורוטה. מאוחר יותר הפכה ליטא לחלק מהדוכסות הגדולה של ליטא העצמאית והרב-לאומית, שכללה גם שטחים השוכנים כיום בבלארוס ובאוקראינה.
החל ב-2 בפברואר 1386, כשהרוזן הגדול יוגאילה הוכתר כמלך פולין, הדוכסות הגדולה של ליטא התאחדה עם פולין. אך רק ב-1569 התמזגו רשמית למדינה חדשה בשם "חבר העמים הפולני-ליטאי". ב-1791 בוטלה החלוקה למחוזות והוחלט על מיזוג מלא. ב-1795 חולקה הממלכה הפולנית בין האימפריה הרוסית, פרוסיה והאימפריה האוסטרית.
ליטא חידשה את עצמאותה ב-16 בפברואר 1918 לאחר שאיבדה את רוב שטחיה לברית המועצות והייתה נתונה בסכסוך טריטוריאלי עם פולין (בנוגע למרכז ליטא וסובלקי) ועם גרמניה (בנוגע לקליפדה).
בשנים 1918–1939 הייתה בירתה המוכרזת של ליטא, וילנה (וילניוס), תחת שלטון פולני; וקובנה (קאונאס) שימשה כמושב הממשלה, והוגדרה כבירה זמנית, משום שליטא לא הכירה בשליטת פולין בווילנה.
ב-1939, לאחר חלוקת פולין בין גרמניה הנאצית לברית המועצות, בהתאם לסעיפים הסודיים של הסכם ריבנטרופ–מולוטוב העבירה ברית המועצות את וילנה ואזורים נוספים שנכבשו במהלך פלישת ברית המועצות לפולין לליטא ב-1940. בעקבות זאת הפכה ליטא לרפובליקה סובייטית סוציאליסטית וצורפה לברית המועצות. כיבוש זה לווה בגל מעצרים נרחב (אנטי קומוניסטים, חברי האליטה הצבאית והאקדמית, רבנים וראשי ישיבות יהודים, בורגנים וציונים) במהלכו נרצחו רבים ורבים אחרים הוגלו למחנות בסיביר.
ב-22 ביוני 1941, לאחר פרוץ המלחמה בין גרמניה הנאצית וברית המועצות, פלשו כוחות של גרמניה הנאצית לליטא, והיא נכבשה בידיהם בתוך שבוע. רבים מבני העם הליטאי קיבלו אותם בשמחה משום שהכיבוש הסובייטי הסתיים, אך במהרה התברר ששלטונות הכיבוש החדש הנהיגו משטר כיבוש אכזרי עוד יותר. מתנגדי המשטר הנאצי נרדפו ונרצחו. באותה שנה חיו בליטא כ-250,000 יהודים. כ-94 אחוז מהאוכלוסייה היהודית בליטא הושמדה על ידי הנאצים בזמן הכיבוש. שוטרים ליטאים פרו-פשיסטים לקחו חלק פעיל בהשמדת היהודים. בסתיו 1944 כבשו הסובייטים את ליטא מידי הצבא הגרמני הנסוג וליטא שבה להיות רפובליקה סובייטית סוציאליסטית בברית המועצות עד 1990.
עם התקדמות הגלאסנוסט הכריזה ליטא על עצמאותה המחודשת ב-11 במרץ 1990 והייתה הרפובליקה הסובייטית הראשונה שעשתה כך, אף-על-פי שכוחות סובייטים ניסו לדכא זאת עד לאוגוסט 1991, מה שהוביל, בסופו של דבר, להיסדקותה של ברית המועצות עצמה. הכוחות הרוסיים האחרונים עזבו את המדינה ב-31 באוגוסט 1993. עם זאת, אזרחים רוסיים רבים – רובם מהגרים וצאצאי מהגרים מרוסיה – עודם מתגוררים בליטא. חלקם נטולי מעמד אזרחי, כיוון שאינם דוברים ליטאית.
ליטא התקבלה כחברה מן המניין באו"ם ב-17 בספטמבר 1991.
חזרה לראש העמוד
לטביה
ליטא, לטביה ובלארוס בתקופת מלחמת העולם ה-2
מקורות מידע וספרות
קישורים
חזרה לראש העמוד