כללי
מטרת המחקר המשפחתי היא לאפשר היכרות מעמיקה עם ההיסטוריה המשפחתית ע"י איסוף מידע רב ככול האפשר אודות בני המשפחה אותה אתם חוקרים. רצוי כי מידע זה יכלול שמות פרטיים ושמות משפחה, שמות מקומות, ותאריכים. בנוסף, רצוי לאגור מידע מתקדם יותר הכולל את מקור שם המשפחה וגלגוליו לאורך הדורות, שיוך שבטי (כהן/לוי/ישראל), השכלה, מקצוע, תעסוקה וקריירה, מאפיינים גופניים, תכונות אופי, הגירה ועלייה לא"י, שרות צבאי, תחביבים והתנדבות, אירועים היסטוריים שהשפיעו על חיי בני המשפחה, סיפורים ואנקדוטות על חוויות משמעותיות בחייהם. להסבר על פריטי מידע נוספים העשויים לסייע במחקר המשפחתי – לחצו כאן.
מחקר משפחתי דומה לתצרף (פאזל) שבמהלכו מאתרים את חלקיו כדי להשלימם לתמונה משמעותית אחידה. בתחילה יהיו בידיכם מספר חלקים בסיסיים וככל שתתקדמו במחקר, תגלו חלקים נוספים ("פריטי מידע") אשר בסופו של תהליך יאפשרו את הרכבת התמונה השלמה של הסיפור המשפחתי.
אז כיצד מתחילים?
- כל מחקר משפחתי מתחיל בכתיבת הידוע לכם על משפחתכם. תגלו להפתעתכם שאתם יודעים הרבה יותר מאשר חשבתם מלכתחילה.
- במקביל מומלץ לשרטט את עץ המשפחה (אילן היוחסין) הבסיסי שלכם – "אני" (או יעד מחקר אחר), אבא ואימא, סבא וסבתא משני הצדדים. מומלץ לשרטט עץ משפחה מקוון שיהיה הבסיס להמשך.
- השלב הבא יהיה לערוך חיפוש יסודי בארכיון המשפחתי המצוי בביתכם ('בבוידעם') או בביתו של יעד המחקר או אצל בני משפחה קרובים. אולי תמצאו בו תמונות, תעודות, מכתבים, מסמכים וחפצים אישיים. חיפוש מעין זה מוכיח את עצמו פעמים רבות כמקור בלתי נדלה של מידע.
- עיון בספרים ובאתרי מידע יסייע לכם לברר מה מקורו של שם המשפחה, מתי ובאיזה נסיבות נבחר השם, מה המקור האטימולוגי שלו ואיזה גלגולים עבר במרוצת הדורות. לחקר השמות אנחנו ממליצים לעיין באתר המרשתת ויקיגניה.
- זה הזמן לעצור, ועוד בטרם נצא לחקור נכין את "תכנית המחקר… "
- תכנית המחקר: מה מבקשים לדעת, היכן נחפש וכיצד נחקור
- סוף מעשה במחשבה תחילה. בתוכנית המחקר יש להגדיר בראש וראשונה את מטרת המחקר ורצוי לפרק אותה ליעדי מחקר משניים, אופרטיביים, כך שניתן יהיה לטפל בכול אחד מיעדי המחקר בנפרד ולחפש עבורו את פריטי המידע הנדרשים לו.
- יעד המחקר יכול להיות ההיסטוריה המשפחתית שלכם, של קרוב משפחה, ושל ענף משפחתי, אבל יכול להיות גם מקום מגורים כמו עיר או עיירת המוצא או קהילה שאבותיכם ואבות אבותיכם השתייכו אליה. לכול יעד מחקר נכין "תוכנית מחקר" משלו כשבמרכזה עומדות שלוש שאלות: מה אנחנו מחפשים, היכן אנחנו מחפשים וכיצד אנחנו מחפשים.
במסגרת "תוכנית המחקר" נכין את הרשימות הבאות:
- רשימת מרואיינים בפגישות פנים אל פנים ובהתכתבות (עם מספרי טלפון, כתובות דוא"ל וכתובת מגורים) של קרובי משפחה, בני עיר, מכרים, שכנים, עדים החתומים על מסמכים רשמיים וכד'. תופתעו לגלות כמה מידע ניתן לאסוף בדרך זאת, אבל חשוב תמיד לזכור כי ידע הנמסר מן הזיכרון איננו מהימן תמיד, ועל כן יש לנהוג בו משנה זהירות, ולאמת כול מידע בעזרת מסמכים והצלבת מידע ממקורות שונים.
- רשימת שמות של חוקרי שורשי משפחה בישראל ובערים ובעיירות בעולם, החוקרים יעדי מחקר דומים לאלה שלכם, ולציין את דרכי התקשרות איתם. לחצו כאן להסבר על איתור חוקרים היכולים לסייע לכם.
- רשימה לאיתור היישובים (ערים, כפרים ועיירות) שבהם יעד המחקר שלכם נולד, גר, נישא, היגר מהם ואליהם ונפטר. שימו לב שלאותו יישוב יכולים להיות מספר שמות בשפות שונות ובתקופות היסטוריות שונות, ועל כן חשוב לציין את שמו העכשווי של מקום היישוב ומיקומו על המפה המדינית היום. בדיקה כזאת מומלץ לעשות באתר JewishGen [https://www.jewishgen.org/]. כדאי לסמן מקומות ישוב שרצוי לבקר בהן בפועל.
- רשימת מקורות מידע מקוונים (אינטרנט) ולא מקוונים לאיתור כול מידע אפשרי על יעד המחקר. מקורות מידע אלו יכולים להימצא בארכיונים ציבוריים מקומיים ולאומיים, ספריות ציבוריות, מוזיאונים, מוסדות מחקר, ארכיונים מקוונים (באינטרנט), עצי משפחה מקוונים, אוספים, עיתונים וספרים, סרטיות (כמו המדור לחיפוש קרובים של קול ישראל), חברות ועמותות גנאלוגיות בארץ ובעולם, ארגונים של יוצאי ארצות מוצא משותפים ובחיפוש בגוגל. לחצו כאן למידע נוסף בנושא שיטות לאיסוף מידע.
- רשימת בתי קברות רלבנטיים לביקור ולגלישה באינטרנט. קיימים מספר אתרים בהם תמצאו מאגרי מידע על מצבות. לחצו כאן למידע נוסף בנושא בתי קברות ומצבות.
כמו כן אנחנו ממליצים:
- לעיין בחומר היסטורי ולהצטייד במפה של האיזור אותו אתם חוקרים.
- לקבוע סדר עדיפויות בתהליך החיפוש.
- לעדכן את תוכנית המחקר תוך כדי איסוף המידע.
- לפרסם את המידע שנצבר במהלך המחקר המשפחתי בקבוצת הפייסבוק של עיל"ם. הקבוצה מתמקדת במתן סיוע במחקר לחבריה בעזרת מתנדבים מומחים בשרות היעץ של עיל"ם, ובעזרת "חוכמת ההמונים" של שלשת אלפים וחמש מאות חברי הקבוצה. כדי להימנות על חברי קבוצת הפייסבוק של עיל"ם יש צורך רק להירשם לקבוצה. החברות בעיל"ם איננה תנאי מוקדם לחברות בקבוצת הפייסבוק וההרשמה איננה כרוכה בתשלום.
- לפרסם את המידע גם בקבוצות פייסבוק רלבנטיות למחקר ובאתרים גנאלוגיים אחרים תוך כדי המחקר.
- לרכז את המידע שנצבר ביומן מחקר, בכתובים או ממוחשב, ולציין ליד כול פריט מידע מהיכן הגיע (מי סיפר לכם, באיזה מסמך, באיזה מאגר מידע, מאיזה ספר או אתר וכד'). כמו כן, לשמור כול מסמך שברשותכם, כך שניתן יהיה לאתרו בקלות וביעילות בהמשך המחקר.
- לסרוק ככל הניתן את החומרים שאספתם, ולשמור את המידע הסרוק והממוחשב בתיקיות מסודרות במחשב, שיאפשרו לכם את איתורו המהיר. קיימות היום אפליקציות נוחות לארגון תמונות ומסמכים ושמירתם ב"ענן", ומומלץ להשתמש בהן.
- להכין כרטיסיה ידנית או ממוחשבת שתכלול רישום נפרד לכול אחד מקרובי המשפחה ובו כול הפרטים הידועים על אודותיו ולעדכן אותם ככול שהמחקר שלכם מתקדם. החומר הזה ישמש בסיס להרחבת עץ המשפחה ולכתיבת הסיפור המשפחתי המלא שאיננו מסתפק רק בשמות ובמספרים, אלא חושף את ההיסטוריה המשפחתית ואת המאפיינים שלה בעזרת מחקר שיטתי המגובה במסמכים רשמיים.
פרטים נוספים:
- להצגת פריטי המידע אותם נחפש במחקר המשפחתי לחצו כאן.
- להצגת תוכנית מחקר לדוגמא לחצו כאן.
- הערה: במהלך מחקרכם אתם עשויים להיתקל במושגי יסוד בגנאלוגיה ו/או בראשי תיבות וקיצורים המשמשים את חוקר המשפחה שאינכם מכירים או יודעים את פירושם. לשם כך תוכלו להיעזר במאגר מושגי יסוד ומאגר ראשי תיבות וקיצורים שבאתר העמותה.